ISO چیست؟
Internaional Organization for Standardization با مفهوم سازمان جهانی استاندارد یا سازمان بین المللی برای استاندارد سازی است. ISO مخفف سه کلمه انگلیسی در بالا میباشد. مؤسسه بین المللی استاندارد سازی متشکل ازنمایندگان مؤسسات استاندارد سازی ملی است. سازمان ISO غیردولتی میباشد و در سطح وسیعی استانداردهای کلی و جزئی را برای هماهنگ کردن استانداردهای متفاوت وضع کرده است. در واقع ISO یک اهرم ارتباطی قوی بین دولت هاست و انواع استانداردهای تجاری و صنعتی را در سطح جهان تعیین میکنند. ISO یعنی استانداردها و قوانینی که بمنظور بهینه سازی و همسان سازی انواع استاندارد تهیه و تدوین شده اند. تهیه و تدوین استانداردهای بین المللی با استنادبه خواسته ها و شرایط قانون در همه کشورها و بمنظور یکپارچه سازی همه فرآیندها و روال انجام کارها با هدف تسهیل در تولید و توسعه روز افزون تولیدات، خدمات، محصولات در کنار حمایت ازتولید کننده و مصرف کننده انجام میشود.
ISO همانطورکه گفته شد مخصوص سازمان بین المللی استاندارد میباشد. ISO یعنی وجود یکسری قوانین و الزامات . در سازمان جهانی استاندارد سازی هزاران هزار نوع استاندارد در زمینه ها و موضوعات مختلف انتخاب و تدوین شده است و مورد قبول همه اعضای سازمان ISO قرار گرفته است. ISO و قوانین تدوین شده برای این بوجود آمده اند که بصورت یکپارچه و یکدست تمام صنعتگران، تولید کنندگان و حرفه ها و مشاغل خدماتی طبق یک نوع قانون به اهداف خود برسند و یک نظام پایدار همراه با توسعه ای پایدار در جهان ایجاد شود. داشتن ISO سندی است که نشان میدهد شرکت دارای سیستم مدیریتی درستی است و محصولات و خدمات خود رابه خوبی نشان میدهد.
شرایط ISO و دریافت آن مراحل خاص و ویژه ای ندارد و همینکه سازمان یا شرکت دارای دفتر مرکزی باشد و در حال انجام فعالیت و کار کردن در سازمان باشند میتوانند ISO را دریافت کنند. مسائلی مانند حجم سازمان، تعداد پرسنل و تعداد کارکنان و شاغلان سازمان و تعداد فرآیندهای اجرایی در اخذ و دریافت ISO بسیار مؤثر میباشد. هرچه تعداد فرآیندهای در حال اجرا در سازمان بیشتر باشد دریافت و اخذ ISO راحتتر انجام میگیرد. حجم سازمان و بزرگی و کوچکی سازمان هم تأثیر زیادی در اخذ و گرفتن ISO دارد هرچه حجم سازمان بزرگتر باالطبع تعداد کارکنان و شاغلان هم بالاتر است و مراحل اخذ و دریافت ISO خاص تر خواهد شد.
سازمان جهانی استاندارد سازی ISO ها و استانداردهای زیاد و متنوعی را در حوزه تمام شغل ها و فعالیتها تهیه و آماده کرده است از جمله: ISO برای شرکتهای خدماتی، ISO کارخانه های تولیدی، ISO شرکتهای پیمانکاری، ISO سازمانها و کارخانه های صنایع غذایی، ISO مراکز درمانی، ISO مراکز آموزش و تربیتی، ISO برای هتلها و رستورانها، ISO نشریات، ISO صنعت نفت و گاز، ISO آزمایشگاهها، ISO صنایع معدن، ISO شرکتها و سازمانهای ساختمانی، ISO شرکتهای تبلیغاتی، ISO صنایع کامپیوتری و نرم افزاری و سخت افزاری، ISO صنایع خودرو و خودرو سازی....
ISO استانداردی است که باعث میشود وقتی سازمان یا شرکتی تمام قوانین و ملزومات مربوط به استانداردی را در مجموعه اش پیاده میکند خود رابه جامعه و مشتریان و مصرف کنندگانش متعهد میداند و تلاش میکند محصول و خدمتی راکه ارائه میدهد منطبق با خواسته مشتریان و مصرف کنندگانش باشد و حتی ساختار خود سازمان هم متناسب با شرایط بین المللی استاندارد باشد.
ISO ها هر کدام برای خود دسته و خانواده ای دارند. برخی ISO ها عمومی هستند یعنی میتوان قوانین و دستورالعمل هایشان را برای هر حرفه، شغل، صنعت و خدمتی اجرا و پیاده سازی کنیم. برخی ISO ها فقط جنبه خصوصی دارند و فقط در یک حوزه صادر میشوند و کاربرد دارند. یکی ازمهمترین ISO های عمومی و بسیار کاربرد که اولین و اصلی ترین نوع ISO میباشد ISO 9001 با مفهوم سیستم مدیریتی کیفیت میباشد. میتوان گفت ISO 9001 استانداردی لازم و ضروری در هر حرفه و فعالیتی میباشد. اجرای صحیح و کاربردی ISO 9001 باعث میشود تمام فرآیندها و شاخص های هر سازمانی شفاف و روشن شود و کلیه فعالیتهای سازمان مطابق با اهداف سازمان پیش رود و این هماهنگ بودن ازخیلی کارهای تکراری و پر هزینه جلوگیری میکند و این مورد بسیاربه نفع سازمان است. ISO 9001 اعتمادبه نفس مدیران هر مجموعه ای را بالا میبرد و توان رقابتی در عرصه بین المللی را در هر سازمان و شرکتی افزایش میدهد.
ISO یعنی تدوین بهترین راهکارها برای بهبود فرآیندهای سارمانها، راهکارها شامل مدیریت کیفیت، مشتری مداری، تولید بهتر محصولات و خدمات، بهداشت حرفه ای و ایمنی شغلی ... میباشند. بهتر است جهت پیشبرد اهداف تمام الزامات و قوانین ISO را بدانید و آنها را کامل و جامع در سازمان و مجموعه خود اجرا و پیاده سازی نمایید.